Εγκρίθηκε η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τον Λίβανο – Το διάγγελμα Νετανιάχου

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ενέκρινε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τον Λίβανο, με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να κάνει διάγγελμα το βράδυ της Τρίτης (26/11/24), λέγοντας ότι η συμφωνία θα περάσει για έγκριση από το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ.

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την Τετάρτη, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Channel 12. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έκανε το διάγγελμα μετά την συνεδρίαση νωρίτερα σήμερα (26.11.2024) του Υπουργικού Συμβουλίου του Ισραήλ με θέμα το αμερικανικό σχέδιο για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο με την Χεζμπολάχ.

Ο Νετανιάχου ξεκίνησε το διάγγελμά του, λέγοντας ότι «δεσμεύομαι να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους, οι κάτοικοι του Βόρειου Ισραήλ». «Ο πόλεμος δε θα τελειώσει μέχρι να επιτευχθούν όλοι μας οι στόχοι και επιστρέψουν όλοι οι πολίτες στις βόρειες περιοχές» συμπλήρωσε.

O ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε τη Χεζμπολάχ πως σε περίπτωση που δεν σεβαστεί τους όρους της εκεχειρίας τότε το Ισραήλ θα κάνει αμέσως νέες επιθέσεις εναντίον της.

Εκφράζοντας ικανοποίηση για την αποτελεσματικότητα των στρατιωτικών επιχειρήσεων στον Λίβανο, ο Νετανιάχου υποστήριξε πως έφεραν τη Χεζμπολάχ «δεκαετίες πίσω», διαβεβαιώνοντας πως οι εκτοπισμένοι κάτοικοι παραμεθόριων κοινοτήτων στο βόρειο Ισραήλ θα επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους.

«Αλλάζουμε την όψη της Μέσης Ανατολής», διεμήνυσε ο Νετανιάχου, επισημαίνοντας πως η εκεχειρία στον Λίβανο θα επιτρέψει στο Ισραήλ να εστιάσει την προσοχή του στην ιρανική απειλή. Παράλληλα, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στη Συρία, λέγοντας πως το καθεστώς Άσαντ παίζει με τη φωτιά.

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα στη Συρία από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη γειτονική του χώρα, πριν από 13 χρόνια, βάζοντας συνήθως στο στόχαστρο δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν και θέσεις του συριακού στρατού. Έχει τονίσει επανειλημμένως ότι δεν θα επιτρέψει στο Ιράν – το οποίο υποστηρίζει την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ – να ενισχύσει την παρουσία του στη χώρα.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios, η συμφωνία έχει βάσει αμερικανικό σχέδιο που προβλέπει κατάπαυση του πυρός για 60 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων τόσο ο ισραηλινός στρατός, όσο και οι μαχητές της Χεζμπολάχ θα αποσυρθούν από τα σύνορα των δύο κρατών και θα αναπτυχθούν οι λιβανικές ένοπλες δυνάμεις.

Το σχέδιο συμπεριλαμβάνει τη δημιουργία διεθνούς επιτροπής επιτήρησης της εφαρμογής της συμφωνίας, πρόσθεσε το ρεπορτάζ, κάνοντας λόγο για αμερικανικές διαβεβαιώσεις πως θα υποστηριχθούν τυχόν ισραηλινές επιχειρήσεις σε περίπτωση εχθρικής ενέργειας του σιιτικού κινήματος.

Η μεσολάβηση βασίζεται στην απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αφορούσε το τέλος του προηγούμενου πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ, το 2006 και προβλέπει πως μόνο ο στρατός του Λιβάνου και οι κυανόκρανοι πρέπει να είναι ανεπτυγμένοι στα σύνορα των δύο χωρών.

Σε ετοιμότητα ο στρατός του Λιβάνου

Η συμφωνία με το Λίβανο θα διατηρήσει την ελευθερία του Ισραήλ να επιχειρεί εκεί αμυνόμενο για να εξαλείψει απειλές από τη Χεζμπολάχ και θα θα δώσει τη δυνατότητα σε εκτοπισμένους κατοίκους να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους στο βόρειο Ισράηλ, δήλωσε από την πλευρά του ο ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος Ντέιβιντ Μένσερ.

Η πρόταση έχει ήδη εγκριθεί στη Βηρυτό, η οποία είναι έτοιμη να αναπτύξει τουλάχιστον 5.000 στρατιώτες στο νότιο Λίβανο μετά την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων και ότι οι ΗΠΑ θα διαδραματίσουν ρόλο στην ανοικοδόμηση υποδομών που καταστράφηκαν από ισραηλινά πλήγματα.

Μπλίνκεν: Στην «τελική φάση» οι συνομιλίες για εκεχειρία στον Λίβανο

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν τόνισε σήμερα (26/11/24) ότι οι συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας στον Λίβανο βρίσκονται στην «τελική φάση», ενώ οι ΗΠΑ επισπεύδουν την παράδοση στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες που είχε με υπουργούς Εξωτερικών των χωρών μελών της G7 κοντά στη Ρώμη, ο Μπλίνκεν δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις με στόχο την κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο έχουν εισέλθει στην «τελική φάση», εκτιμώντας πως η επίτευξη συμφωνίας θα συμβάλει επίσης στον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

«Δεν έχουμε φτάσει εκεί ακόμη, αλλά πιστεύω ότι βρισκόμαστε στην τελική φάση», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η Χεζμπολάχ θα παραμείνει ενεργή μετά την εκεχειρία, δηλώνει υψηλόβαθμος αξιωματούχος της οργάνωσης

Η Χεζμπολάχ θα παραμείνει ενεργή μετά το τέλος του πολέμου με το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας προς τους εκτοπισμένους Λιβανέζους για να επιστρέψουν στα χωριά τους και την ανοικοδόμηση περιοχών που καταστράφηκαν από τις ισραηλινές επιδρομές, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ και μέλος του κοινοβουλίου, ο Χασάν Φαντάλα.

Ο Φαντάλα είπε στο Reuters ότι ο Λίβανος αντιμετωπίζει «επικίνδυνες ώρες, ευαίσθητες» πριν από την αναμενόμενη ανακοίνωση μιας εκεχειρίας, δεδομένων των κλιμακούμενων αεροπορικών επιδρομών της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας σήμερα το απόγευμα στη Βηρυτό και τα νότια προάστιά της.

Σχετικά